vrijdag 11 juli 2014

Drie vragen beantwoorden

Vandaag ga ik drie vragen beantwoorden wat ik binnen gekregen heb! 

Hieronder staan de vragen en fijne leesplezier!
Als je zelf vragen hebt, kun je ze trouwens altijd stellen!

Vraag:
Interessant: alleen positieve dingen zien binnen de Islam. Er zijn ook een heleboel negatieve dingen in de Islam. Op een gegeven moment zul je de voor- en nadelen moeten wegen. Zelf zie ik het voordeel van religie in het algemeen en de Islam in het bijzonder niet. Wat maakt de Islam nu iemand tot een ander mens? Alleen door het volgen van wat regeltjes (waarvan sommige echt absurd) zou je in God zijn tuintje mogen rondlopen. Een God die echt alwetend en algoed en (enzovoort) is die gaat toch mensen nooit veroordelen op een paar regeltjes?

Bovendien als je kritisch door alle teksten van de koran heenbladert: het lijkt wel verdomt veel op die patriarchale samenleving van 1400 jaar geleden. Het is in de hij-vorm geschreven en als vrouw ben je een soort subject voor de gemeenschap. Ik snap werkelijk niet dat veel moslima's daarmee instemmen. Maar wellicht kun je dat eens uitleggen.
BeantwoordenVerwijderen

Antwoord:

Ik zal het vertellen hoe de islam in mijn leven is gekomen en hoe ik opeens alle regels moest accepteren.
Ten eerste woorden de meeste moslima's als moslima geboren en hebben ze dus niet gekozen om te geloven.
Het is hen verplicht om een moslima te zijn en er wordt al vanaf het begin eigenlijk opgelet of je bidt etc.

Het is iets wat je verplicht wordt en je kan er zelf niet voor kiezen of je daar wel of niet mee instemt. Je wordt verplicht om in te gaan stemmen en je moet accepteren zoals het is. Hoe hard het ook klinkt, je leven wordt vanaf je geboorte bepaalt door t geloof.

Vraag:

" Ontmaagde meiden worden dan op huwelijksnacht eigenlijk alleen maar geslagen en als hoer behandeld. De ouders vinden dat oke...."

Bizar. Wat vind je zelf van de hele maagdelijkheidsgebeuren? En kennen de dames voorlichtingsfilmpjes als deze: http://www.youtube.com/watch?v=kdYtYveJI1Y

Ik merk trouwens dat je erg als een beschouwend persoon over de omstandigheden praat. Het zou je weblog zeker helpen als je meer over je persoonlijke situatie praat. Dat Marokkaanse ouders er relatief vaak verouderde denkbeelden op nahouden en dat de meiden klein worden gehouden is immers algemeen bekend. Ik ben benieuwd naar de ik :-) !


Antwoord:

Ik vind dat zo erg en harteloos. De ouders willen alleen maar de eer redden :s. Sorry ik kan daar zo boos om worden en die ouders zijn ook alleen maar uit naar het winnen van die plaats in het paradijs......... 

In mijn geval wordt er heel open over seksualiteit gesproken gelukkig. Daar is mijn moeder gelukkig niet zo ouderwets in. Ik ben ook heel vrij opgevoed in gebied van vriendjes etc. Ik mag gewoon een vriend zolang ik eerlijk ben. Ook over vragen zoals seks kan ik bij haar terecht. Het gaat dan meer alleen over de vrouwelijke gedeelte. 

Maar zulke voorlichtingsfilmpjes zijn gewoon schande binnen t islamitische gemeenschap. Ik moest ook het gedeelte over voorplanting leren voor mijn examens, deed schaamteloos mijn boek open en leerde gerust mijn examens. Mijn moeder weet ervan en lacht gelukkig mee. De eerste generaties ouders zouden zulke boeken of filmpjes graag verbranden omdat het gewoon schande is. De dames weten ervan dat zulke filmpjes bestaan en hoogstwaarschijnlijk kijken ze er ook gewoon stiekem naar omdat het soms gewoon zo hilarisch is. Ik zelf heb alles via het boek geleerd en weet dus degelijk veel over het onderwerp.

Ik zal er zeker over nadenken hoe ik mijn 'ik' zal beschrijven in het blog. Ik maak dagelijks dingen mee wat met de islamitische of traditionele cultuur te maken heeft. Dus het komt er wel aan. Alleen ben ik benieuwd wat u dan precies wilt weten? 

Vraag:

Beste twijfelaar,

Ik zag je reactie(s) of het forum van faithfreedom.org. Wellicht vind je dit interessant: http://www.youtube.com/user/JaclynGlenn/videos De persoon in kwestie is Jaclyn Glenn, geboren en getogen in een christelijk gezin met alle poespas erbij. In haar eerste video's (flink naar beneden scrollen) is ze nog christen, maar ook zij twijfelt heel erg. Door intellectueel uitgedaagd te worden is ze uiteindelijk atheïst geworden en dat is ook haar belangrijkste onderwerp op haar YouTube-kanaal geworden. Wellicht kun je uit alle onderwerpen inspiratie putten.

Zelf ben ik overigens atheïst (wat niet wil zeggen dat ik niet twijfel). Als atheïst ben ik door veel gelovigen (met name christenen en moslims) vaak uitgedaagd over mijn besef van goed en kwaad enzovoort. Ook dat is voor mij een enorme puzzel geweest, al ben ik nooit overtuigd geweest dat simpelweg 'geloven' in een één of ander vaag boek 'de' manier is om het leven moreel in te delen. In de zoektocht heb ik min of meer mijn lotsbestemming gevonden in het beter proberen te begrijpen van de wereld om mij heen. De wetenschap en filosofie hebben me de rust gegeven die ik voorheen niet heb gehad.

Zelf vind ik deze artikelen interessant:
"Godsgeloof in het tijdperk van de wetenschap" http://www.rikpeels.nl/files/Godsgeloof%20in%20het%20tijdperk.pdf en een daaropvolgende: "Een atheïstische tripliek" http://www.rikpeels.nl/files/Een%20athe%C3%AFstische%20tripliek.pdf ! Ook het Atheïstisch manifest van deze auteur (Herman Philipse) is absoluut een aanrader. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!?


Antwoord:

Dank u wel! Zal zeker even kijken en de artikelen ga ik later ook even lezen!

Soms hoop ik ook gewoon vrij mijn keuze te nemen maar het blijft lastig omdat het immers de islamitische cultuur blijft...... 

1 opmerking:

 1. Beste Twijfelaar,

  Wederom dank voor je antwoorden. Ik denk dat het lastig is om een dergelijk gesloten cultuur te verlaten, maar onmogelijk is het niet. Zelf zou ik denk ik stap voor stap aan een nieuw leven werken. Wellicht voorzichtig vrienden en kennissen opbouwen buiten de kring waar je je nu in bevindt (als je die nog niet hebt). De keuze is dan minder abrupt als je het je familie ooit verteld.

  Ken je trouwens voorbeelden van atheisten binnen islamitische kringen? En is het niet handig om een netwerk tussen atheisten op te starten? Wellicht kan dat met een beetje hulp van buitenaf zodat het niet een soort vangnet van de lokale moskee wordt?

  Ben zeer benieuwd.

  Groet,
  Sjaak

  BeantwoordenVerwijderen

Ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Voeg me toe op facebook: https://www.facebook.com/way.freedom.16
Like mijn pagina: https://www.facebook.com/pages/The-way-to-Freedom/444943145651986?ref=hl

Alvast bedankt!