maandag 20 oktober 2014

Update + verhaal over sociale controle

Hallo iedereen,

Het is inmiddels een hele tijd geleden dat ik een artikel heb gepost. Dat komt doordat ik druk was met school. Ik ben een opleiding begonnen wat 3 jaar duurt. Het was eerst een 4-jarige opleiding, maar nu is het officieel 3 jaar. Het komt op neer dat we meer projecten in 1 jaar krijgen en daardoor is het gewoon te druk. De vrije tijd wat ik heb, gebruik ik ook om leuke dingen te doen en uit te rusten anders red ik het niet. 

Ook ben ik afgelopen periode niet zoveel bezig geweest met mijn twijfelende geloof. Ik heb gemerkt dat je zoiets moet loslaten en ik vind dat het niet goed is om nu mee bezig te zijn. Eerst wil ik mijn school afmaken, want wil niet dat mijn opleiding de pineut gaat worden van mijn uiteindelijke geloofskeuze. Ik heb dus bewust de keuze genomen om niet mee bezig te zijn op dit moment.

Ik heb mijn blog ook een ander uiterlijk gegeven en ik hoop dat jullie het ook mooi vinden!
Ik ben ook bereikbaar op Facebook.
Voeg me toe op Facebook: https://www.facebook.com/way.freedom.16
Like mijn pagina: https://www.facebook.com/pages/The-way-to-Freedom/444943145651986?ref=hl

Nu gaan we over op het verhaal over sociale controle benieuwd? Klik hieronder op meer lezen!


Sociale controle is dat mensen op elkaar letten en dat gaan doorgeven aan betrokkenen. In elke stad verschilt het, maar in mijn woonplaats is het heel normaal om op elkaar te letten. Het is heel lastig uit te leggen wat het precies inhoudt.

Ik heb zelf te maken gehad met sociale controle en ik was daar behoorlijk pissig over. Ze belden mijn ouders op met de mededeling dat ik met een ander geslacht was terwijl het niet zo was. Ze vertelden alleen maar het slechte terwijl ik niks fout deed. Uiteindelijk heb ik mijn ouders voor de keuze gesteld. Of ze vertrouwen mij en komen voor me op of ze geloven hen en zijn dom bezig. Ze merkten dat ik echt heel pissig over was en uiteindelijk heb ik ze verteld dat ik niks fout doe. Ze vertrouwen me en nu nog steeds. Ik mag trouwens gewoon met jongens omgaan alleen ze willen niet dat de buitenwereld dat weet. Het is hier een enorme roddelplaats en dat kan je eer gewoon schaden. Ik ben geen voorstander van eer en vindt het onzin. Zogenaamd je achternaam even schoonhouden. Het gaat om het kind en niet om het achternaam. Maar of het ooit gaat veranderen met de tijd? Dat zien we later wel is. 

Pas geleden kreeg ik weer te horen dat iemand mijn ouders heeft opgebeld met de mededeling dat ik een doodgewone zaakje inga en op dat moment werd ik zelf gebeld met de vraag waar ik was. Ik was gewoon in de stad en mijn ouders wisten ervan. Al voordat ik naar de stad ging, had ik ze verteld dat ik naar de stad aanga. Maar toen ik thuis aankwam heb ik meteen gevraagd wie diegene was. Er was blijkbaar iemand die mij zat te bespioneren en heb meteen verteld dat ik een zware tegenstander ben van sociale controle. Ik heb ze weer voor de keuze gesteld. Vertrouw je mij? ja of nee? Ze vertrouwen me, maar ik heb ze verteld dat ze echt voor mij moeten opkomen en dat dit op mijn zenuwen werkt. Het is heel irritant en al die mensen die zo voor je gezicht zitten te lachen en achter jouw rug jou zitten te bespioneren.. Heel irritant. Maar ouders hebben er een voordeel van en de kinderen zijn weer de pineut.

Gelukkig is het niet heel erg bij mij, maar er zijn mensen bij wie het heel extreem aan toe gaat en waarvan de gevolgen ook niet zo best zijn. Bij mij is de situatie niet eens heel erg alleen zoiets werkt gewoon op je zenuwen. Het feit dat er mensen zijn die jou bespioneren en jouw ouders gaan opbellen met de mededeling wat je op dat moment doet. In hun ogen kan het heel anders uitzien, terwijl het juist heel gewoon is. Maar mijn ouders vertrouwen me en weten dat ik niet verkeerd bezig ben. Daarom worden ze nooit boos op me. Maar er zijn mensen die slachtoffer worden van sociale controle. Dat er een controle is op verkeerde moment en die gevolgen zijn ook niet zo best. Soms worden er contacten met de buitenwereld verboden en moeten ze taken uitvoeren etc.

Ik hoop dat jullie beter begrijpen wat sociale controle eigenlijk is en dat het niet altijd slecht is bedoeld. Er zijn verschillende graden van sociale controle en niet alles heeft dezelfde gevolgen. 
Sommigen willen je op indirecte manier beschermen voor het slechte maar er zijn ook ouders die eer boven hun kind zetten en die gevolgen zijn niet altijd zo best.

4 opmerkingen:

 1. Succes met de studie Anoniem. Het ga je goed.

  Groeten van Ariel en de rest van de FFI familie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Ariel,

   Dank u wel! Ik kom snel weer even langs op FFI als ik tijd heb haha.

   Groet

   Verwijderen
 2. Volgens mij maak je verstandige keuzes. Succes met je studie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als atheïst weet ik dat sociale controle vanuit religieuze regels mensonterend en mensenrechtenschendend kan uitpakken. Dat wil niet zeggen dat elke vorm van sociale controle verkeerd is. Zolang sociale controle UITSLUITEND gericht is op pogingen om schade aan medemensen te voorkomen EN NIET gericht is op het dwars zitten en/of pesten en/of treiteren van medemensen met ONNODIGE en IDIOTE regels die nergens goed voor zijn DAN kan sociale controle goed zijn. Bijvoorbeeld als er lange tijd niets van een alleenwonende wordt vernomen en je gaat informeren of alles nog goed is, want misschien is die alleenwonende wel ernstig ziek en heeft die alleenwonende hulp nodig. En bijvoorbeeld ook als je wilt proberen te voorkomen dat mensen met kwade bedoelingen (bijvoorbeeld jihadisten) jouw kinderen in de val lokken kan sociale controle goed zijn.

  BeantwoordenVerwijderen

Ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Voeg me toe op facebook: https://www.facebook.com/way.freedom.16
Like mijn pagina: https://www.facebook.com/pages/The-way-to-Freedom/444943145651986?ref=hl

Alvast bedankt!